J. Viskupič chce v "rokováku" individuálne poslanecké prieskumy

29.08.2012 Bratislava

Bratislava 29. augusta (TASR) - Poslanec za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič chce v rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR možnosť individuálnych poslaneckých prieskumov. Jednotliví poslanci by tak na vykonanie prieskumu nepotrebovali súhlas parlamentných výborov. Jeho novelizáciou zákona o rokovacom poriadku by sa mal parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

"Cieľom predkladaného návrhu zákona je formálne zakotvenie práva poslanca Národnej rady SR na vykonanie individuálneho prieskumu poslanca a na vyžiadanie si správ od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vyšších štátnych funkcionárov," vysvetľuje predkladateľ, ktorému sa nepáči súčasný stav. Pripúšťa, že obe spomínané práva sú v súčasnosti priznané poslancovi zákonom o poslancoch, ktorý je ale takmer neúčinný a matovičovci ho aj preto chcú zrušiť. Viskupič si myslí, že spomínané kompetencie poslanca by mali byť zakotvené v "rokováku".

Zákonodarca pripomína, že poslanecký prieskum patrí ku kontrolným činnostiam parlamentu, ktorá je však podľa súčasného rokovacieho poriadku priznaná len orgánom Národnej rady SR, teda jej výborom, a nie jednotlivým poslancom. Podobne je to v prípade žiadosti o správy od členov vlády a iných štátnych funkcionárov. Toto právo by mali mať podľa Viskupiča aj jednotliví poslanci. Vyhli by sa tým neochote vyšších štátnych funkcionárov, ktorí sa neraz odvolávajú na potrebu súhlasu parlamentného výboru.
 

Vyberte región